Skip to content

Tacskó standard

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL)

SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1er B – 6530 Thuin (Belgique)

14.10.2020/HU

FCI-Standard N°148

TACSKÓ

Rövid szőrű

Szálkás szőrű

Hosszú szőrű

EREDET ORSZÁGA: Németország

A HIVATALOS, ÉRVÉNYES STANDARD PUBLIKÁLÁSÁNAK DÁTUMA: 2019.09.04.

ALKALMAZÁS: Vadászkutya, föld felett és föld alatt.

FCI OSZTÁLYOZÁS: 4. Fajtacsoport

Munkavizsgával.

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A tacskó, amelyet Dackelnek vagy Teckelnek is neveznek a középkor óta ismert. A kopókból folyamatosan olyan kutyákat tenyésztettek ki, amelyek főként föld alatti vadászatra voltak alkalmasak. Ezekből a rövidlábú kutyákból alakult ki a tacskó, mely a legsokoldalúbb vadászkutya fajták egyikeként ismert. A föld felett is kitűnő teljesítményt nyújt pl. hajtásban, kajtatásban és utánkeresésben. A legrégebbi klub, mely tacskó tenyésztéssel foglalkozott, az 1888-ban alapított Deutsche Teckelklub  (Német Tacskóklub) e. V.

A tacskót évszázadok óta 3 különböző méretben (tacskó, törpetacskó és nyúlász/kaninchen) és 3 különböző szőrváltozatban (rövid, szálkás és hosszú) tenyésztik, mely 9 különböző variációt eredményez.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: Alacsony, rövidlábú, elnyújtott, de kompakt alkat, nagyon izmos, pimasz kihívó fejtartással és figyelmes arckifejezéssel. Alkata alkalmassá teszi az agilis és gyors munkára föld felett és alatt egyaránt. Az ivari dimorfizmus (másodlagos nemi jelleg) kifejezett.

FONTOS ARÁNYOK: A föld-mellkas távolság a marmagasság kb. ⅓-a. A testhossznak harmonikus arányban kell állnia a marmagassággal (kb. 1,7-1,8:1) (a szegycsont markolatától az ülőgumókig).

VISELKEDÉS/VÉRMÉRSÉKLET: Barátságos természetű, nem félénk és nem agresszív, kiegyensúlyozott vérmérsékletű. Szenvedélyes, kitartó és gyors vadászkutya, kiváló szaglással.

FEJ: Felülről nézve elnyújtott. Oldalról nézve az orr felé egyenletesen keskenyedő, de nem hegyes. A szemöldökív határozott. Az orrporc és az orrhát hosszú és keskeny.

AGYKOPONYA:

Koponya: Inkább lapos, nem túl széles, fokozatosan az enyhén ívelt orrhátban végződik.

Stop: Enyhèn kifejezett.

ARCKOPONYA:

Orr: Tágas orrlyukak. Szín: lásd alább az elfogadott színek definícióinál.

Fang (Arcorri rész): Hosszú, kellően széles és erős. A szájat szélesre tudja nyitni, a szem függőleges síkjáig.

Ajak: Feszesen illeszkedik, állkapcsot jól fedi.

Állkapocs/Fogak: Jól fejlett áll- és állkapocscsont. Ollós harapás, egyenletes és szorosan zárt. Ideális esetben 42 fog – a teljes fogképlet követelményei szerint –, erős és pontosan egymáshoz illeszkedő szemfogakkal.

SZEM: Közepes méretű, mandulavágású, egymástól távol ülő, tiszta, energikus, mégis barátságos kifejezéssel. Tekintete nem szúrós. Színe a csillogó sötét vöröses-barnától a feketés barnáig terjedhet az összes szőrszínnél. Az üveg-, hal- vagy gyöngyszemek a foltos kutyáknál nem kívánatosak, de tolerálhatóak.

A szemhéj jól pigmentált.

FÜLEK: Magasan, nem túl elől tűzöttek. Kellően hosszúak, az ajkak széléig érve, de annál nem tovább. Lekerekítettek. Mozgékonyak, elülső szélükkel szorosan a pofához simuló.

NYAK: Megfelelően hosszú, izmos, rajta a bőr feszes. Enyhén ívelt nyakvonal, szabadon és magasan hordott nyak.

TÖRZS:

Felső vonal: Harmonikusan a tarkótól az enyhén csapott farig tart.

Mar: Kifejezett.

Hát: A magas mar után a hátcsigolyák a felső vonal mentén egyenesen vagy enyhén lejtve futnak. Feszes és jól izmolt.

Ágyék: Erős, széles és jól izmolt.

Far: Széles és kellően hosszú, nem vízszintes és nem túl lejtős.

Mellkas: A szegycsont jól fejlett és olyan erősen előreugró, hogy mindkét oldalán mélyedés található. A bordakosár elölről nézve ovális. Felülről és oldalról nézve tágas, sok helyet hagyva a szív és a tüdő fejlődésének. Jól hátra nyúló bordakosár. A lapocka és a felkar korrekt hossza és szögellése esetén az elülső lábak oldalnézetben takarják a mellkas legmélyebb pontját. A lebernyeg nem kifejezett.

Alsóvonal és has: A has enyhén felhúzott. Az alsóvonal a mellkas és a has között egyenletes átmenetet képez.

FAROK: A farok a felső vonal harmonikus folytatásában hordott, enyhén ereszkedő vonalban, nem a felső vonal felett. A farok utolsó harmadában enyhe görbület engedélyezett.

VÉGTAGOK:

MELLSŐ RÉSZ:

Általános: Erősen izmolt, jól szögelt. Elölről nézve, száraz mellső lábak (feszesen simuló bőr), erős csontozatú, egyenes végtagok; lábfejek egyenesen előre mutatnak, a mellkas legalacsonyabb pontjához állítva.

Vállak: Kifejezett izmok. Hosszú, ferdén fekvő lapocka (kb. 90 fokot zár be a felkarral), mely a mellkashoz szorosan simul.

Felkar: Egyenlő hosszúságú a lapockával, majdnem derékszögben vele. Erős csontozatú és jól izmolt, a bordákhoz simuló, de mozgásban szabad.

Könyök: Sem be, sem kifelé nem fordulnak.

Alkar: Rövid, azonban épp annyira hosszú, hogy a föld-mellkas távolság a marmagasságnak kb. 1/3-a. Lehetőleg egyenes.

Mellső lábtőizület: A mellső lábtőízületek valamivel közelebb állnak egymáshoz, mint a vállízületek.

Mellső lábközép: Oldalról nézve nem lehet sem meredek, sem túlságosan előre irányuló.

Mellső mancsok: Szorosan egymás mellett álló, jól ívelt ujjak, erős, ellenálló, jól párnázott talpakkal, és rövid, erős karmokkal. Szín: lásd alább az elfogadott színek definícióinál. Az ötödik lábujjnak nincs szerepe.

HÁTULSÓ RÉSZ:

Általános: Erősen izmolt, jó arányban van a mellső résszel. A térd és a csánk ízület kifejezetten szögelt. Párhuzamos hátulsó végtagok, melyek se nem túl szűken, se nem túl szélesen állnak.

Comb: Megfelelően hosszú és jól izmolt

Térd (ízület): Széles és erős, jó szögelléssel.

Hátulsó lábszár: Rövid, majdnem derékszöget zár a combcsonttal. Jól izmolt.

Csánk ízület: Erős, erős inakkal, feszes bőr.

Csánk: Viszonylag rövid, a lábszár felé mozgatható. Enyhén előre ívelt.

Hátulsó mancsok: Négy szorosan egymás mellett álló ujj, jól ívelt. Erős talppárnákon álló.

MOZGÁS: Térölelő mozgás, folyamatos és lendületes, messze előrenyúló mellső végtagmozgással, nagy emelés nélkül, erős tolóerővel, enyhe rugózással, mely hat a hátvonalra. A farok a hátvonal harmonikus folytatása, enyhén lejtve. A mellső és a hátulsó végtagok párhuzamos mozgásúak.

BŐR: Feszesen illeszkedik, jól pigmentált. Szín: lásd alább a elfogadott színek definícióinál.

RÖVID SZŐRŰ:

SZŐR

Szőr: Rövid, sűrű, fényes, testhez simuló és kemény. Sehol sem mutat szőrtelenséget. Farok: Szőre finom, teljesen, de nem túlságosan dúsan fedett. Alsó oldalán kevés hosszabb fedőszőr nem hiba.

Szín és minták:

a) Egyszínű: Vörös. Fekete tűzöttség megengedett. Azonban a tiszta sötét szín a kívánatosabb. Egy kis fehér folt (3 cm átmérőig) csak a mellkason megengedett. Orrtükör, karmok és talppárnák feketék; vöröses-barna nem kívánatos.

b) Kétszínű: Mély fekete vagy barna, cser jegyekkel (minél sötétebb és tisztább, annál jobb), a szemek felett, az alsó ajkak és a fang két oldalán, a fülek belső szélén, az előmellen, a lábak belső és hátsó oldalain, a mancsokon, az anus körül, és onnan kb a farok alsó oldalának feléig vagy harmadáig. Orrtükör, karmok és talppárnák feketék a fekete alapszínű kutyáknál, és barnák a barna alapszínű kutyáknál.

Egy kis fehér folt (3 cm-es átmérőig) megengedett a mellkason. A túlságosan kiterjedt vagy a nem elegendő cser jegyek nem kívánatosak.

c) Tiger (Merle): Az alapszín mindig a sötét szín (fekete vagy barna). Kivétel: vörös merlék (vörös sötét foltokkal). Kívánatosak a szabálytalan szürke és bézs foltok (nagy egybefüggő táblás foltok nem kívánatosak). Sem a sötét, sem a világos szín nem dominálhat. Az orrtükör, karmok és talppárnák tekintetében lásd a) és b).

d) Csíkos: A csíkos tacskó színe vörös sötét csíkokkal. Az orrtükör, karmok és talppárnák feketék. 

Az összes korábban nem említett szín és szín kombináció kizáró hiba. A pigmentáció hiánya nem kívánatos.

SZÁLKÁS SZŐRŰ

SZŐR

Szőr: Az arcorri rész, a szemöldök és fülek kivételével tökéletesen testhez simuló, sűrű, szálkás fedőszőr található aljszörzettel. Puha szőr a fejen és a mancsokon nem kívánatos. Az arcorri részen jól kivehető szakáll található. 

Bozontos szemöldökök. A füleken rövidebb a szőr, mint a törzsön, majdnem sima. A farok szőrrel egyenletesen és sűrűn fedett.

Szín és minták:

a) Egyszínű: Vörös. Fekete tűzöttség megengedett. Azonban a tiszta sötét szín a kívánatosabb. Egy kis fehér folt (3 cm átmérőig) csak a mellkason megengedett. Orrtükör, karmok és talppárnák feketék; vöröses-barna nem kívánatos.

b) Többszínű: vaddisznó, barna vaddisznó, fekete-cser, barna-cser. A cser jegyek (minél sötétebb és tisztább, annál jobb), a szemek felett, az alsó ajkak és a fang két oldalán, a fülek belső szélén, az előmellen, a lábak belső és hátsó oldalain, a mancsokon, az anus körül, és onnan kb a farok alsó oldalának feléig vagy harmadáig. Orrtükör, karmok és talppárnák feketék a vaddisznó és fekete-cser kutyák esetében, és barnák a barna vaddisznó és barna-cser kutyák esetében.

Egy kis fehér folt (3 cm-es átmérőig) megengedett a mellkason. A túlságosan kiterjedt vagy a nem elegendő cser jegyek nem kívánatosak.

c) Tiger (Merle): A szín ugyanaz, ami az a)-nál és b)-nél szerepel. Az alapszín mindig a sötét szín (vaddisznó, fekete vagy barna). Kivétel: vörös foltos (vörös sötét foltokkal). Kívánatos a szabálytalan szürke és a bézs foltok. Sem a sötét, sem a világos szín nem dominálhat. Az orrtükör, karmok és talppárnák tekintetében lásd a) és b).

d) Csíkos: A csíkos tacskó színe vörös sötét csíkokkal. Az orrtükör, karmok és talppárnák feketék. 

Az összes korábban nem említett szín és szín kombináció kizáró hiba. A pigmentáció hiánya nem kívánatos.

HOSSZÚ SZŐRŰ

SZŐR

Szőr: Sima, fényes, testhez simuló, aljszörzettel ellátott, és a nyakon illetve a test alsó oldalán hosszabb. A szőr a fülek alsó szélein túlér. A lábak hátsó oldalán a szőr határozott zászlót képez. A leghosszabb szőr a farok alsó részén található, ahol kifejezett zászlót képez.

Szín és minták:

a) Egyszínű: Vörös. Fekete tűzöttség megengedett. Azonban a tiszta sötét szín a kívánatosabb. Egy kis fehér folt (3 cm átmérőig) csak a mellkason megengedett. Orrtükör, karmok és talppárnák feketék; vöröses-barna nem kívánatos.

b) Kétszínű: Mély fekete vagy barna, cser jegyekkel (minél sötétebb és tisztább, annál jobb), a szemek felett, az alsó ajkak és a fang két oldalán, a fülek belső szélén, az előmellen, a lábak belső és hátsó oldalain, a mancsokon, az anus körül, és onnan kb a farok alsó oldalának feléig vagy harmadáig. Orrtükör, karmok és talppárnák feketék a fekete alapszínű kutyáknál, és barnák a barna alapszínű kutyáknál.

Egy kis fehér folt (3 cm-es átmérőig) megengedett a mellkason. A túlságosan kiterjedt vagy a nem elegendő cser jegyek nem kívánatosak.

c) Tiger (Merle): Az alapszín mindig a sötét szín (fekete vagy barna). Kivétel: vörös merlék (vörös sötét foltokkal). Kívánatos a szabálytalan szürke és bézs foltok (nagy egybefüggő foltok nem kívánatosak). Sem a sötét, sem a világos szín nem dominálhat. Az orrtükör, karmok és talppárnák tekintetében lásd a) és b).

d) Csíkos: A csíkos tacskó színe vörös sötét csíkokkal. Az orrtükör, karmok és talppárnák feketék. 

Az összes korábban nem említett szín és szín kombináció kizáró hiba. A pigmentáció hiánya nem kívánatos.

Méret:

Mellkas körméret legalább 15 hónapos korban mérve, a mar legmagasabb pontjától a mellkas legalacsonyabb pontjáig (feszülő mérőszalaggal.

Standard tacskó:

Kanok 37 cm felett.47 cm-ig.

Szukák: 35 cm felett-45 cm-ig.

Törpe tacskó:

Kanok 32 cm felett- 37 cm-ig

Szukák: 30 cm felett-35 cm-ig

Kaninchen tacskó:

Kanok: 27 cm felett- 32 cm-ig

Szukák 25 cm felett-30 cm-ig

Hibák:

A fenti pontoktól bármilyen eltérést hibának kell tekinteni, és a hiba megítélésének pontosan arányban kell lennie annak mértékével, valamint a kutya egészségére, jólétére és a munkaképességére gyakorolt hatásával.

M3 (Molaris 3 – Őrlőfog) hiányát nem kell figyelembe venni a bírálat során. 2db P1 (Premolaris 1 – Előzápfog) hiánya nem tekintendő hibának. Az M3 fogon kívüli P2 hiányát hibának kell tekinteni abban az esetben, ha nincs más hiányzó fog (továbbiakat lásd ’Kizáró hibák’). Eltérés a helyesen záródó ollós harapástól, mint például a harapófogó harapás, szintén hiba.

Súlyos hibák:

Gyenge, hosszú lábú vagy kevés föld-mellkas távolság

Más foghibák, mint amelyek a „Hibák” vagy „Kizáró hibák” között szerepelnek

Üvegszem bármilyen színű kutyánál, kivéve a foltosokat

Hegyes, nagyon redőzött fülek

Vállakon függő test

Hajlott hát, pontyhát

Gyenge ágyék

Túlnőtt far (far magasabb, mint a mar)

Túl gyenge mellkas

Túl felhúzott has

Gyengén szögelt mellső- és hátulsó végtagok

Keskeny hátulsó rész, gyenge izomtónussal

Tehén-, vagy dongásállás

Túlságosan befelé vagy kifelé forduló mancsok

Szétálló lábujjak

Nehéz, ügyetlen, kacsázó mozgás

Súlyos szőrhibák

Rövid szőrű tacskó:

Túl finom vagy vékony szőrzet

Kopasz foltok a füleken (bőrfül), egyéb kopasz területek

Túl durva és túl hosszú szőr

Kefefarok

Részben vagy teljesen szőrtelen farok

Szálkás szőrű tacskó:

Puha szőr, akár rövid, akár hosszú

Hosszú, a testtől minden irányban elálló szőr.

Göndör vagy hullámos szőr

Fejen puha szőr

Zászlós farok

Hiányzó szakáll

Hiányzó alsó szőrzet

Rövidszőrűség

Hosszú szőrű tacskó:

Egyforma hosszúságú szőr az egész testen

Hullámos vagy bozontos szőr

Zászlós farok hiánya

A fülön túlnőtt szőr hiánya

Rövid szőrűség

A háton található határozott választék a szőrben

A lábujjak között túl hosszú szőr

Kizáró hibák:

Agresszív, vagy túlságosan félénk kutya

Bármely kutya, mely viselkedési vagy fizikai abnormitásokat mutat

Nem típusos példány

Hátra vagy előre harapás, keresztbe harapás

Az alsó szemfogak hibás állása

Egy vagy több metszőfog vagy egy vagy több szemfog hiánya

Több előzápfog (P) vagy őrlőfog (M) hiánya. Kivéve: A két P1, vagy egy P2 az M3 figyelembe vétele nélkül, ahogyan ez a „Hibák” alatt le van írva

Mellkas: rövid szegycsont

Farok bármely hibája

Nagyon laza vállak

Előre megtört lábtőizület

Fekete vagy barna szín cser jegyek nélkül, fehér szín cser jegyekkel vagy anélkül

A ’Színek és Szín minták’ fejezetben írt színektől való eltérés

N.B.:

A kanoknak két szemmel láthatóan normálisan fejlett, teljes egészében a herezacskóban elhelyezkedő herével kell rendelkezniük

Tenyészteni, csak a funkcionálisan és klinikailag egészséges kutyákat javasolt, amelyek a fajta típusjegyeit megfelelően magukon viselik.