Skip to content

Bemutatkozás

A Magyar Tacskótenyésztők Egyesülete 2021-ben alakult, tíz fő lelkes, a tacskó fajta iránt elhivatott illetve a fajtát tenyésztő összefogásával.

Az 1939- ban alakult egyesület nevét vettük fel, hogy azt a szellemiséget továbbvíve, a tradíciókat és a hagyományokat tisztelve, de a 21. század elvárásait, igényeit szem előtt tartva végezzük munkánkat, előtérbe helyezve a fajta egészségét, a munkát és a küllemet.

Törekvésünk, hogy a tacskó fajta tenyésztőit és kedvelőit összefogjuk, kialakuljon egy aktív kis közösség. Szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a törzskönyves ebek értékére, megismertetni a tenyésztők munkáját és felvértezni tudással a leendő gazdákat. Mindezt szoros együttműködésben a már meglévő, másik fajtagondozó MEOESZ klubbal.

A jövőben szeretnénk szakmai és fajta népszerűsítő rendezvények (kiállítások, tenyészszemlék ) mellett több olyan fórumot szervezni, ahol lehetőség lenne a fajtával kapcsolatos tapasztalatok megosztására, megbeszélésére és a felmerülő problémák kezelésére.

Célunk a fajta nemesítése, tökéletesítése, anatómiailag, genetikailag megfelelő egészséges egyedek tenyésztésének támogatása, az ősi vadászati alapösztön megőrzése és fejlesztése.

„ A tacskó mindenesetre a kutyák között a legeredetibb egyéniség, mintegy komikus összetétele a szeretetreméltóságnak és cudarságnak, pajkosságnak és világfájdalomnak, tettrekészségnek és lustaságnak, közömbösségnek és érzékenységnek, gyerekségnek és nagyképűségnek.„

dr. Engelmann-( in: József Ákos: A kotorékvadászat 1929. )

Korózs Gábor
Elnök  Magyar Tacskótenyésztők Egyesülete