Skip to content

Magyar kutya nyerte a Tacskó Európa Kupát!

A MEOE Szövetség által rendezett Tacskó Európa Kupán 8 nemzet 11 kutyával indult.

A verseny fázisai vércsapa, kajtatás, engedelmesség , föld alatti – és vízi munka voltak.

A kupát Gáspár Tibor Erdészházi Kicsi nevű szálkásszőrű tacskó kutyája nyerte,a másik magyar induló Ifj Kovács Róbert és Katóközi Saci kutyája az 5. helyen végzett!

Gratulálunk minden versenyzőnek és a győztesnek !

Tacskó Európa Kupa-Kaszó 2021. október 9.-10.

A 2021. évi Tacskó Európa Kupa, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretein belül került megrendezésre, az FCI Nemzetközi összetett munkavizsga szabályzata alapján, az európai hírű kaszói vadászterületen.

…Az a megtiszteltetés ért, hogy ott lehettem! Igen, ma egy magyar tacskó, Erdészházi Kicsi, Európa Bajnok lett!

Népes mezőnyt utasított maga mögé. A MEOESZ által szervezett rendezvényre 8 országból jelentkeztek a versenyzők, összesen 11 kutya vett részt a megmérettetésen. Képviseltette magát hazánkon kívül Csehország, Olaszország, Lengyelország, Franciaország, Németország, Svájc és Ausztria is.

Az első napon, az ünnepélyes megnyitót követően került sor a startszámok kisorsolására, mely alapján a bírói körökbe kerültek beosztásra a tacskók és vezetőik. Az 1. bírói körben Stemler József vezető bíró, valamint Kálovics Norbert és Schilli Péter bírók dolgoztak. A 2. körben Utasi Miklós, Vörös László, Takács Sándor és Hermánné Bedics Rita bíráltak.

A kutyák elsőként a vércsapa munkában kerültek bírálatra, 600 méter hosszú, csapacipővel és negyed liter vér felhasználásával készült, 20 órás mesterséges csapát kellet kidolgozniuk, melyet két törés nehezített. A sikeres teljesítéshez 2 db csapajel bemutatása volt szükséges, és a feladat maximum 1 óra alatt történő abszolválása. Ezt követően 5 kutya maradt versenyben.

A következő fázisban a tacskóknak arról kellett tanúbizonyságot adniuk, hogy mennyire engedelmes vadászkutyák. Vizsgálatra került a vezethetőség, a fektetés és lövésállóság, az állásban és hajtásban való viselkedés.

Ezt követte a kajtató munka, melyben minimum 1 hektár nagyságú, zárt erdei parcellát kellett a kutyának lekeresni, 1 óra munkaidő alatt. Vad megtalálása nem volt feltétel, azonban a kijelölt területen lendületesen, szisztematikusan kellett dolgoznia a kutyáknak.

A második napon először üres kotoréknál került sor a kutyák viselkedésének vizsgálatára, mely alatt egyértelműen jelezniük kellett, hogy dúvad nem tartózkodik a mesterséges kotorékban, majd következett a kotorékugatás bírálata, amelyben a dúvadat szenvedéllyel, kitartással kellett a végkatlannál a tacskóknak jelezni és tartani.

Az utolsó feladat a vízi munka volt, melyben lőtt vadkacsát kellett mély vízből kihozni a kutyáknak. Értékelésre került a vízbe történő bemenetel, és az apportkészség.

A kutyák és vezetőik, a bírók és segítők részére is megterhelő, kimerítő volt a két vizsganap, mely jó hangulatban telt, barátságok és ismeretségek köttettek, szép élményekkel, tapasztalatokkal, új ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők.

Az Európa Kupa adminisztratív előkészítését Vértes Luca bonyolította. Balázs József vizsgavezetőként koordinálta a rendezvényt.

Az eltelt napok koronája a várva várt eredményhirdetés volt, a díjazás-melyet Galamb Gábor a Kaszó Zrt. vezérigazgatója, Stemler József vezető bíró és Korózs Gábor az Európa Kupa szervezője, a MEOESZ képviseletében-adtak át, méltó volt az eseményhez.

Díjazásra került az Európa Kupa és ezen belül a vércsapa munka 1.-3. helyezettje, ezenkívül minden résztvevő a nagyatádi Meoesz szervezetének felajánlásában,  külön erre az alkalomra készült vadászsálat is kapott, mely szép és egyedi emléke lesz a rendezvénynek.

Aztán amikor az Európa Kupa győztesét kihirdették és megszólalt a Himnusz, a szívünk és lelkünk eggyé lett…MAGYAR Tacskó és gazdája Gáspár Tibor az Európa Bajnok! Egy a szívünk, egy a lelkünk nekünk magyaroknak, itt és most, egy a Természettel, egy Kaszóval, Somogy zöld szívével…leírhatatlan, kimondhatatlan szavak, csak érzés-büszkeség, boldogság, örömkönnyek és meghatottság…MAGYAR TACSKÓ az EURÓPA BAJNOK!

Kaszó, 2021. október 10.

Hermánné Bedics Rita

Közzétéve itt:Egyebek